Efrain Kravs (Farkas Ervin) tárlata a FüVÉSZ-en

Roma származású magyar festő. Szegény romacsalád gyermekeként látta meg a napvilágot. Szülei válása után kisgyerekként állami gondozásba került, ami művészeti szempontból is nagyban meghatározta további életét. 13 évesen fedezte fel a festés örömeit, így vall erről: “A festés boldoggá tett, felszabadított és vigaszt nyújtott.” Tanárai, közeli barátai korán felismerték tehetségét, és arra lelkesítették, hogy folytassa a rajzolást.
Roma közösségfejlesztő asszisztensi képzést szerzett, éveken át a tatabányai Hatostelep Márton Áron Kisebbségi és Ifjúsági Szervezetében tevékenykedett, közben megnősült, hat gyermekük született.
1990 óta foglalkozik behatóan a festészettel, állandóan képezi magát és fest. Hatással voltak művészetére az ókori egyiptomi piramisok, a kézműves tárgyak, halotti maszkok és azok szimbólumai, az indiai kultúra, Claude Monet és Csontváry Kosztka Tivadar szín- és festői világa. 1990 óta kiállítóművész, rendszeres látogatója a Cigány Ház alkotótáborának.
Festészetét kezdetben a szürrealista álomvilág határozta meg, az álomvilág, melybe a kegyetlen valós világ elől menekült. Annak a ténynek, hogy romának született, mindig is tudatában volt, de népének kultúrája, életképei Mésztelepen ivódtak lelkébe. Itt kezdte el festeni a roma embereket, mindennapi életüket, örömüket és bánatukat.
Naiv képei nagy sikereket arattak, egyre ismertebbé vált. A kiállítást, mely sorsdöntő volt, 2000-ben rendezte meg a Móri Cigány Kisebbségi Önkormányzat a Lamberg-kastély galériájában.
Ami fontosságát adta ennek a kiállításnak az az volt, hogy az Országos Cigány Módszertani Központ, valamint a Fővárosi Önkormányzat Cigányház szoboranyagával együtt állították ki alkotásait. Ezzel Magyarországon jegyzett festőművész lett. Képei bekerültek a Cigányház közgyűjteményébe.
A Magyarországi Romaparlament 2002-ben önálló kiállítást rendezett képeiből. Magánemberek, gyűjtők, galériák egyaránt vásárolnak tőle.
A Magyar Kulturális Örökség Minisztériuma, valamint a Nemzeti Kulturális Alap szervezésében 2005-ben meghívták az olaszországi Lauróba. Lauro kérésére egy 3×4 méteres falfestményt készített, s egy festményét az ottani galéria állandó kiállításon mutatja be.
Mivel művészként szükségét érezte, 2007-ben leérettségizett a Mikes Kelemen Felnőtt és Ifjúsági Középiskolában. Az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Képi ábrázolás szakán szerzett egyetemi diplomát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share via
Copy link
Powered by Social Snap