Albert Éva: A kitömött barbár és a Balatony család

Péterfy Gergelynek, a  Kitömött barbár című regény írójának monogramja majdnem megegyezik Pálfi György, a Taxidermia című film rendezője nevének kezdőbetűivel, így miért is ne értelmezhetnénk együtt, egymás mellé állítva a két zseniális alkotást? A regény és a film között, persze, nagyon sok hasonlóság, közös vonás áll fenn, nem csak az említett egyezés.

A regény címe bármennyire is metaforának tűnik, nem az: szó szerint kell értelmeznünk. Valóban egy kitömött emberről van szó, pedig kitömni állatokat szoktak, nem?

Angelo Solimant, a korabeli Bécs legműveltebb emberét, halála után a császár parancsára kitömték. Barbárnak tekintették; soha nem fogadták be abba a világba, ahová a sorsa vetette.

A Taxidermia cím nem ennyire sokatmondó: az állatbőr kitömésének és preparálásának eljárására utal. A film alaptörténetét a 20. századi zűrös magyar história képezi a Horthy-korszaktól a rendszerváltásig. Parti Nagy Lajos A hullámzó Balaton és A fagyott kutya lába című szövegein alapszik a történet. A filmet keretbe foglalja egy műtárlat bemutatása: ezzel kezdődik, és ezzel is végződik a történet. A tárlat középpontjában a Lajos által kitömött Kálmán teste helyezkedik el, a legfőbb kiállítási elem mégis magának Lajoskának a testszobra.

A film a család három generációjának történetét mutatja be; tagjai idegenek épp  úgy, mint Soliman a Kitömött barbár ábrázolta világban.

Az első generációt Marosgoványi Vendel képviseli, aki egy hadnagy tisztiszolgája. Számkivetettként él, állandóan megalázzák. Esténként a tiszt fáskamrájában alszik, fekhelye egy forrázóteknő, és egy gyertyával simogatja magát, hogy felmelegedjen. Nyúlszája van. Megvetett, más, idegen. Folyamatosan saját szexuális fantáziavilágban él. A hadnagy feleségéről, lányairól képzelődik. Fantáziálásának még elvontabb tárgya a kis gyufaárus lány az ismert meséből. Egyik este a hadnagy felesége meglátogatja, a sok mindenre használt, ezúttal disznóságokkal megrakott fateknőben közösülnek. Morosgoványi vágya ugyan beteljesül, de reggel az élete is véget ér: a hadnagy főbe lövi.

A második szereplő az evőbajnok – az apa. A hadnagynak fia születik, disznófarokkal a hátsóján, amit az apa egy csípőfogóval letép. A fiút Kálmánnak keresztelik: amikor felcseperedik evőbajnok válik belőle. Kálmán és a női szakosztály bajnoknője, Gizi összeházasodnak, de az esküvő alatt a feleség már megcsalja, később el is hagyja. Kálmán lassan kiöregszik a versenyzésből, karrierje véget ér. Óriásira hízik, és mást sem csinál, csak a tévét nézi. Közben próbál evőversenyzőt nevelni a macskáiból.

Kálmán is mindvégig idegen  volt a világban, és nem tudott érvényesülni abban az egyetlen dologban sem,  amiben a legjobb volt: a versenyevészetben. Végül több száz kilósra zabálja magát, és még inkább elzárja magát a külvilágtól.

A harmadik generáció képviselője a fiú, Lajoska, aki mindössze másfél kilósan jött a világra. Egyedül él, és csak a munkájával foglalkozik, valamint kövér apját ápolja, akivel egy nap a ketrecből kiszabadult macskák végeznek. Lajoska kitömi apja tetemét, majd egy gépezetbe szíjazva magát, önmagával is végez: a gép kibelezi,  levágja a fejét és egyik karját, így teste egy ókori szoborrá alakul. Ő az, aki ugyanolyan sorsra ítéli önmagát, mint amilyenre Solimant kárhoztatták halála után.

Angelo Soliman testét császári parancsra tömik ki, és azért állítják ki a múzeumban, hogy példát statuáljanak vele. Színes, afrikai ruhákba öltöztetik kitömött testét, olyan darabokba, amilyeneket ő soha nem viselt élete során.

Balatony Lajos azért preparálja ki magát, hogy örökké fennmaradjon az emléke. Olyan személynek ábrázolja a szobor, amilyen az élete során sohasem volt.

“Ez az idegenség lényege, valami olyasmit csinálni, aminek az átlagember számára semmi értelme” (Péterfy Gergely: Kitömött barbár, Kalligram, 2014)

Felhasznált irodalom:

Könyv:

Péterfy Gergely, 2014. Kitömött barbár, Budapest: Pesti Kalligram Kft.

Film:

Pálfi György, 2006. Taxidermia

Szakirodalom:

Bak Róbert, 2014. Péterfy Gergely: Kitömött barbár

http://ekultura.hu/2014/11/02/peterfy-gergely-kitomott-barbar  2020. 09. 02.

Baski Sándor. Taxidermia https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/film/taxidermia  2020. 09. 02.

Somi Éva, 2014. Kitömött barbár. Bárka Folyóirat

http://www.barkaonline.hu/olvasonaplo/4765-a-kitomott-barbarrol

Margitházi Beja, 2007. Prepa(pa)ráció https://www.filmtett.ro/cikk/740/palfi-gyorgy-taxidermia  2020. 09. 02.Smid Róbert, Péterfy Gergely: Kitömött barbár

https://www.mmalexikon.hu/kategoria/irodalom/kitomott-barbar  2020. 09. 02.

Újvárosi Emese, 2014. IDEGEN TESTEK (Péterfy Gergely: Kitömött barbár),

https://www.holmi.org/2014/08/ujvarosi-emese-idegen-testek-peterfy-gergely-kitomott-barbar  2020. 09. 02.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share via
Copy link
Powered by Social Snap